T.C. Uitgeest | Waldijk 2, 1911 MJ Uitgeest | 0251-311977 | info@tcuitgeest.nl

Jeugdcompetitie

De kleuren rood, oranje, groen en geel vormen de basis van de indeling van de jeugdcompetitie. Deze kleuren staan symbool voor de verschillende fasen die de kinderen in het tennis doormaken.

Indeling jeugd KNLTB.jpg

Nederlandse tenniskinderen weten vanaf september 2013 precies op welke baanlengte en met welke bal zij zullen spelen. Vanaf dat moment introduceerde de KNLTB een nieuw systeem waarbij kinderen van een bepaalde leeftijd in een zogenaamde 'kleur' spelen. De onderstaande indeling is vanaf september 2013 ingevoerd bij alle wedstrijden 'onder auspiciën' van de KNLTB.

Rode kids

In deze eerste fase maken kinderen kennis met het tennisspel. Ze starten met het ontwikkelen van basisvaardigheden op het gebied van bewegen en coördinatie. De kids zijn t/m 9 jaar oud. Ze maken kennis met leuke activiteiten en spelen kleine wedstrijden. Er wordt gespeeld met een grotere en zachtere bal op een minibaan. Zodra kinderen 8 jaar zijn is het mogelijk om over te gaan naar een oranje baan. Dit hoeft echter niet. Als kinderen nog niet toe zijn aan een oranje baan is het mogelijk om op de rode baan te blijven spelen.

Oranje kids

In de tweede fase werken de kids (8 t/m 11 jaar) aan de verdere ontwikkeling. Ze leren nieuwe slagen en technieken die hen helpen om uiteindelijke te kunnen spelen op een grote baan. Er wordt gespeeld op een driekwartbaan (een volledige baan die in de lengte is ingekort). Er wordt gespeeld met een bal die geschikt is voor het spelen op een driekwartbaan (zachter en lichter dan een normale tennisbal). Veel kinderen beginnen op een latere leeftijd en dus is het goed dat er de mogelijkheid blijft bestaan dat die kinderen t/m 11 jaar in oranje spelen. In de praktijk kunnen dus oranje kinderen van 8 jaar tegen beginnende oranje kinderen van 11 jaar spelen

Groene kids

Dit is de laatste fase in de voorbereiding op ‘hele baan’ tennis. Kinderen van deze leeftijd (10-12 jaar) zijn groter en in staat om de hele baan te bestrijken. Technieken, tactieken en atletisch vaardigheden worden verder ontwikkeld. Er wordt gespeeld met een langzame bal die geschikt is voor tennis op een hele baan.

Gele kids

Vanaf 11 jaar kunnen de kinderen spelen op een hele baan met een gewone bal.